Homo veroordeling door dominee

gepost door op 16 feb 2012

Onrecht kun je alleen bestrijden door er over te praten en te schrijven

 

Ingezonden en geplaatst in de Katwijksche Post 8 december 2011.

Beste L,

Mijn complimenten met je ingezonden brief in de Katwijksche Post van 1 december j.l.

Bijzonder dapper om je kwetsbaar op te stellen. Je hebt volkomen gelijk.

Wat dominee S. schrijft, is strafbaar volgens de wet.

Wat nog erger is, is dat hij de welbekende tekst vergeet: ‘Wie van u zonder zonde is werpe de eerste steen’. De hand in eigen boezem steken is kennelijk moeilijker dan mede burgers uit maken voor heiden. Iedereen kan weten dat op de categorie theologen nog wel wat valt aan te merken.

Er gebeuren heel veel dingen binnen de kerk die het daglicht niet kunnen verdragen. Er is niet alleen seksueel misbruik van kinderen binnen de Rooms Katholieke kerk door hen die zich dienaar van God noemen. Ook in de Protestante kerken, de Reformatorische kringen gaan predikanten zich seksueel te buiten aan het voor de hand zijnde vrouwelijk schoon. Dat weet ik uit de praktijk en iedereen kan de vergrijpen met de daarop volgende schorsing op internet lezen.

Hoe kun  je als predikant met een academische studie zeggen dat je de bijbel maar op één manier kunt uitleggen? Aan het aantal kerkgenootschappen is het toch sowieso te zien dat er veel verschillende opvattingen zijn, alleen al in Nederland.

Ieder individu heeft een eigen godsbeeld, een eigen geweten en verantwoordelijkheid.

Eén leven is tekort om je in al die verschillende geloofsbelevingen te verdiepen, laat staan om ze te begrijpen.

Als je daar van uitgaat is het niet mogelijk om mensen van gelijke geaardheid openlijk te veroordelen. Volgens de Nederlandse wet is dat onrecht en zelfs strafbaar. Het is verwant aan aanzetten tot haat en agressief gedrag jegens homo’s.

Dat is voor homostellen levensbedreigend en dat horen en zien we via de media.

Als twee zielen van welke aard dan ook elkaar ontmoeten en er ontstaat een zuivere liefde, wie waagt het dan om die liefde te veroordelen?

Wie iets aan te merken heeft op de differentiatie van geaardheid van mensen, kan vragen stellen aan de Schepper.

Al jaren ben ik Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Noordwijkerhout en tot voor kort ook in Leiderdorp. Geluk en liefde zijn onmisbare elementen in het leven. Dat gun ik iedereen.

Ten tijde van mijn benoeming en beëdiging was de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo’s en lesbo’s net van kracht. Mij is toen de vraag gesteld: ‘Bent u bereid het huwelijk van alle relatievormen te voltrekken?’

Door de jaren heen heb ik heel veel gelukkige stellen in de echt mogen verbinden, waaronder ook homo paren. Het is voor ieder paar dat hand in hand in de trouwzaal staat een bijzonder moment om het ja-woord uit te spreken in de kring van familie en vrienden. Gelukkig hebben we in Nederland een wet die dat mogelijk maakt voor alle burgers. Daar werk ik van harte aan mee.

De verbintenis van partners van hetzelfde geslacht is voor mij van emotioneel gelijke waarde.

Hannie van der Beek-Schoon

 

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

login