Een lach en een traan

gepost door op 3 feb 2012

De trouwbelofte is het mooiste moment

Voor het bruidspaar is de huwelijksdag één van de meest bijzondere dagen in het leven.

Het ja-woord uitspreken in de kring van familie en vrienden heeft zowel een emotioneel als een plechtig en ceremonieel karakter.

De verbintenis van partners van hetzelfde geslacht is voor mij van emotioneel gelijke waarde.

Geluk en liefde zijn onmisbare elementen in het leven. Dat schrijf ik ook in mijn gepubliceerde boeken. Tijdens de lezingen die ik over mijn romans geef, ervaar ik het contact met mijn lezers als waardevol. Het stimuleert me van tijd tot tijd de werkelijkheid met andere ogen te bezien.

In 1966 trouwde ik op 20-jarige leeftijd met de man van mijn leven. We troffen het met de trouwambtenaar. Het was mijn buurman waar ik als kind in de zandbak speelde. “Je hebt het getroffen,” zei hij tegen mijn verliefde bruidegom, “ze kan taartjes bakken als de beste, maar proef ze nooit met je ogen dicht.” Echte taartjes staan bij ons wekelijks op het menu en de echte liefde, met van tijd tot tijd een vleugje verliefdheid, duurt tot op de dag van vandaag.

Het buitengewone ambt van trouwambtenaar vervul ik in Noordwijkerhout met veel plezier. Geruime tijd voor de huwelijksplechtigheid voer ik een gezellig en informatief gesprek met het bruidspaar, meestal bij hen thuis. Het is voor mij steeds weer een prettige ervaring om met mensen te praten die hun hart willen volgen. Als aanstaand echtpaar vertellen ze mij hun liefdesverhalen, ideeën en wensen. Deze smeed ik op een ludieke en eigentijdse wijze aan één. De uitkomst is dat de ceremonie en de toespraak bovenal passen bij het stel, dat trouwt. Zij staan die dag centraal. Vanzelfsprekend geef ik ook alle aandacht aan de ouders, getuigen en goede vrienden.

Voor mij, als trouwambtenaar, is het mooiste moment van de ceremonie de trouwbelofte van bruid en bruidegom. Dit is het meest gevoelige en emotionele ogenblik van de trouwplechtigheid voor het bruidspaar en hun bruiloftsgasten. Het moment van een lach en een traan. Wat is er mooier tussen twee mensen dan liefde en verbondenheid?

Daar wil ik graag en van harte mijn handtekening onder zetten.

Hannie van der Beek-Schoon

Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

login