De sigarenman?

gepost door op 3 feb 2012

De sigarenman?

Ergens in een gewone straat in Maastricht woont een vreemde man. Hij poetst verwoed de graffiti van de muur. Vaag zie ik nog een paar letters die een woord vormen. In zijn besnorde mond hangt een sigaar, een dikke, eigenlijk veel te dikke sigaar voor dat kleine hoofd.

Ik negeer zijn smoezelige uiterlijk en vraag hem vriendelijk de weg. De man stopt met boenen en kijkt me aandachtig aan. Naar mijn mening te aandachtig. Ik krijg zelfs door die blik de neiging om te kijken of mijn bloesje goed zit. Dat is denk ik zo’n zelfde soort neiging die mannen hebben als je naar hun gulp blijft staren. Hun hand gaat dan al tastende en controlerende over hun rits.

Om het gestaar van de man te doorbreken vraag ik nog een keer: ‘Kunt u me de weg naar Ha……. .‘Ja zeker,’ valt hij me in de rede en lispelt tussen zijn sigaar door, ‘met alle plezier.’ Hij legt het soppige schuursponsje voorzichtig op de vensterbank van zijn sigarenwinkelruit. Hij haalt zijn broek omstandig op en wijst mij met zijn dikke sigaar de richting die ik moet lopen.

Ik loop en de weg die hij me wees, is verkeerd. Afgaande op mijn intuïtie vind ik zelf de winkel waar ik moet zijn.

Op de afgesproken tijd haal ik mijn vriendin Henny van het station dat aan de overkant van de sigarenwinkel ligt. We gaan eens even de bloemetjes buiten zetten op mijn verjaardag. We gedragen ons daarom als twee uitgelaten giechelende meiden. De man houdt ons van achter zijn sigarenwinkeltjesruit nauwlettend in het oog. Als we in de auto willen stappen, komt hij zelfs naar buiten en staat wat te frunniken aan een reclamebord, in zijn van graffiti ontdane portiek, terwijl zijn ogen op ons gevestigd blijven.

‘Kan ik hier rechtsaf naar Vaals?’ vraag ik hem over het autodak heen. Hij kijkt bedenkelijk en schudt zijn hoofd waarbij de as van de halve, te dikke sigaar op de stoep valt. ‘Ik zal het u uitleggen,’ zegt hij, wenkende met zijn hand. ‘Dat is aardig,’ zeg ik tegen Henny en we lopen achter de man aan het winkeltje binnen.

Alles voelt ‘kriepig’ en groezelig. Het enige aantrekkelijke is de heerlijke sigarengeur. Wij snuiven als twee zotte vrouwen de geur op en zuchten allebei hoe lekker het ruikt. Ondertussen pakt de rokende man een stadsplattegrond en gaat omstandig al lijnen trekkend ons de weg wijzen naar Vaals.

Ik snap er niets van en begin spontaan te zweten. Henny blijft in stijl en kijkt me veelbetekenend aan. Ik voel de slappe lach opkomen als ik naar haar kijk. ‘Misschien kunnen we wel een kistje sigaren kopen,’ opper ik, ‘gewoon voor de aardigheid.’

Dat is niet tegen dovemansoren gezegd, alhoewel de man ook vreemde oren heeft. Er zit meer snor in z’n oren dan onder zijn neus. Hij laat een heel assortiment aan sigaren zien. Ik schud mijn hoofd en zeg: ‘Nee die zijn te dik.’ De man zegt: ‘Nee, dat zit alleen maar tussen uw oren.’

‘Er zit wel iets anders tussen m’n oren,’ geef ik getapt terug. Henny barst onhoorbaar in lachen uit. Waarom moet ik nu zo sterk aan Clinton denken? ‘Rook jij dan nog?’ vraagt ze. ‘Ja alleen in de vakantie, maar niet zulke dikke.’ ‘Dat zit tussen je oren dat hoor je toch. Rookt Jan ook nog?’

‘Ja, we doen het samen. ‘We stikken van de lach, maar we houden ons in. Het ‘kriepje’ heeft de naam Jan opgevangen en vraagt of deze Jan port drinkt. Hij heeft een assortiment hele dikke sigaren die je kunt roken bij sherry, whisky en port. ‘Interessant’ is het enige dat we nog kunnen uitbrengen.

We nemen een gewoon kistje Wilde Havanna. Het behaarde rokende gezicht pakt het in met z’n smoezelige handjes. Wat vreemd dat ik op dat moment achter in de winkel een gordijn zie bewegen. Zou het mannetje iets te verbergen hebben? Ik krijg kippenvel. Eigenlijk moet ik onbedaarlijk lachen en dat zal ook gebeuren als ik naar Henny kijk. Dus kijk ik niet naar haar. Wat zou hij achter dat gordijn verbergen? Een ondergeschoven kind? Een imbeciele dochter? Misschien een sekspop, die hij net bezig was op te pompen?

Eindelijk is het kistje ingepakt. Dan pakt het mannetje uit een speciaal kistje een sigaar, doet het in een sigarenbuisje, schroeft het dopje er op en zegt: ‘Voor Jan. ‘Ik pak het aan en bedank hem. De plattegrond mogen we meenemen. Hij vraagt: ‘Weet u het nog? Waar moet u zijn in Vaals?’ ‘In kasteel Bloemendal,’ laat ik mij te snel uit mijn mond vallen.

‘Zo, zo,’ zegt hij met een ondefinieerbare sigarengrijns. Oei, denk ik dat had ik beter niet kunnen zeggen. Dan wil hij ons voor de tweede keer gaan uitleggen hoe we moeten rijden. Maar daar steken we een stokje voor. Proestend komen we bij in de auto en rijden vervolgens de aangegeven richting op de kaart. Toch zit het me niet lekker. We rijden en rijden en blijven rijden en we komen niet in Vaals. Stortregens, onweer en bliksem. We komen allebei tot de conclusie dat het een enge man was en dat we niet naar hem hadden moeten luisteren.

Na de wolkbreuk vragen we aan een stratenmaker de weg. De man trekt spontaan z’n shirt uit en staat bloot voor me op straat, ‘zo dat natte shirt kan efkes drogen’. Hij heeft nog nooit van Vaals gehoord. ‘Ligt dat in Nederland’? Waarop mijn wedervraag is: ‘Dan is dit zeker België.’ ‘Dat is juist, gij zijt hier in Tongeren en ge zult terug moeten keren naar Maastricht.’

Na de tour door België komen we aan in het paradijselijke Kasteel in Vaals. We checken in en op de prachtige kamer ontkurken we de fles rode wijn. We laten alle ‘krieperige en groezelige’ gedachten achter ons. Dan stel ik voor om Henny een rondleiding te geven in de catacomben van het Kasteel.

Wij dalen af. Het is indrukwekkend mooi. In de kelder is een gesloten deur. Ik sta er voor en in een onweerstaanbare drang open ik die deur. Een soort kriebel kruipt langs m’n ruggengraat omhoog. Ik kijk het donkere gat in. ‘Waarom doe je dat,’ vraagt Henny. ‘Je weet het nooit,’ antwoord ik. ‘Stel je voor dat hij ons toch gevolgd is.’

Bij het verbaasde gezicht van Henny zie ik ineens in een flits de letters staan die het mannetje zo driftig wilde wegboenen.

Smoky Killer.

Koortsachtig bedenk ik wie er ook alweer de weg wist in de catacomben……………….. .

(wordt vervolgd)

 

 

 

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

login