Artikel Dagblad Kennemerland

gepost door op 27 jan 2012

Titel: ‘Spiritualiteit is echt onmisbaar in ons bestaan’
Uitgave: NOORD HOLLANDS DAGBLAD
Editie: DAGBLAD KENNEMERLAND, HELDERSE COURANT, SCHAGER COURANT
Publicatiedatum: 04-10-2004
Paginanaam: KST/RTVChapeau


In ‘Het vreemde kind’ van schrijfster Hannie van der Beek komt na ellende de verlossing.


Titel


‘Spiritualiteit is echt onmisbaar in ons bestaan’


Intro


Schrijfster Hannie van der Beek, woonachtig te Katwijk, zag het levenslicht in het Elisabeth Ziekenhuis te Alkmaar in het bevrijdingsjaar 1945. Nu sluit ze huwelijken als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand in Noordwijkerhout. Verder bekleedt ze de functie om ook bij uitvaarten het woord te voeren. En daarnaast zijn er van de uit Langedijk afkomstige Hannie van der Beek-Schoon vier boeken gepubliceerd.


Tekst


Het moge duidelijk zijn: zij heeft iets met het woord. ,,Een juist woord op het juiste moment kan zo ontzettend belangrijk zijn. Het kan bijvoorbeeld troost bieden.” Uit haar roman ‘Het vreemde kind’ blijkt ook dat ze niet alleen schrijft om te entertainen. ,,Nee, dat is me te beperkt. Ik wil dieper graven. Soms voel ik me meer hulpverleenster dan schrijfster.” Het is ook niet de minste problematiek die Hannie van der Beek aansnijdt in haar boek. De hoofdpersoon wordt zowel op jonge als op latere leeftijd verkracht dan wel aangerand. Er zijn grootouders die zich verhangen, vaders die hun kind mishandelen, meisjes die op tienerleeftijd hun baby moeten afstaan. Zeker in het eerste deel van het boek krijgt de lezer één grote bak ellende over zich uitgestort.
Dan komt er een kentering in het verhaal. De hoofdpersoon komt met zichzelf in het reine en in het kielzog daarvan keren tal van zaken zich ten goede. Het opgekropte leed uit het verleden wordt mede dankzij therapeutische sessies zo goed mogelijk verwerkt. Daarbij kent de schrijfster een groot belang toe aan zaken als reïncarnatie en droomtherapie. ,,Die ‘hele bak ellende’ is nodig om te laten zien dat er altijd een uitweg is. Ik hoop dat ook die verlossing de lezer niet ontgaat.”
Opvoeding
Van der Beek heeft zelf in de jeugdhulpverlening gewerkt. ,,Ik heb daar veel ellende gezien, en ontdekt dat veel problemen zijn terug te voeren op religie, opvoeding en een onverwerkt verleden. Daarom probeerde ik ook meisjes met een incestverleden weer in contact te brengen met hun vader. Het is belangrijk om te weten wat eraan dit soort afschuwelijke daden ten grondslag ligt. Als je de motieven weet bloot te leggen, houdt het misschien een keer op.”
Een lezeres vertelde haar dat ze het boek in één adem heeft uitgelezen. ,,Een ander schreef dat ze het boek even weg moest leggen omdat ze er ’s nachts niet van kon slapen. Ja, veel mailtjes zijn van vrouwen afkomstig. Maar ik heb ook post van mannen ontvangen die hun boosheid uiten over de onbeheersbaarheid van hun soort. Sommige mensen zullen het toch wel een typisch vrouwenboek vinden. Ik heb nu eenmaal altijd een vrouw als hoofdpersoon omdat ik me daarin het best kan verplaatsen. Maar juist de benaming vrouwenboek maakt mannen nieuwsgierig.”
Bui
In haar eerste roman was de hoofdpersoon een Urker vissersvrouw. ,,In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heb ik een tijdje als actrice gewerkt. Ik speelde een vrouw van Urk en sprak thuis soms nog in dialect. In een gekke bui heb ik gezegd dat ik er wel een boek over kon schrijven. ‘Doe dat dan’, riepen ze thuis meteen. In Oegstgeest ben ik een cursus creatief schrijven gaan volgen en daar kreeg ik het advies er verder mee te gaan.”
Dat werd de roman ‘Jannetje Weerstand-Kramer Urk 1905’. Voor haar tweede boek, ‘Voor liefde en geluk ben je nooit te oud’, stond een verpleeghuis model, waar ze als verpleegkundige heeft gewerkt. ,,Het bood onderdak aan welgestelde bejaarden en dus sloeg mijn fantasie weer op hol. Er woonde bijvoorbeeld een homoseksuele kunsthandelaar met zijn huishoudster. ’s Avonds liet hij zich ophalen en ging met vrienden aan de zwier. Tja, dat is toch te mooi om te laten liggen. Evenals mijn reis naar donker Afrika. Mijn boek ‘Zwarte liefde’ gaat over een liefdesaffaire in Burundi tijdens de genocide.”
Zwijgen
En zo werkt Hannie aan een langzaam groeiend oeuvre. ,,Ik hoop vooral dat lezers door mijn boeken gaan praten. De tijd van zwijgen is voorbij. Vooral in deze roman ‘Het vreemde kind’ komt dat aan de orde. Opgekropte ellende en haat staan veelal de goede dingen van het leven in de weg. Er is meer tussen hemel en aarde. Daarvan wil ik getuigen in mijn werk. Door de lezingen die ik over mijn boeken geef kom ik in contact met mijn lezers, dat werkt inspirerend. Spiritualiteit is een onmisbaar element in het leven.”

Bijschrift:

Hannie van der Beek: ,,De tijd van zwijgen is voorbij.”

Eind info:

Hannie van der Beek: ‘Het vreemde kind’. Uitgeverij De Vleermuis. ISBN 90 5757 0440. Inmiddels is Hannie van der Beeks boek voorgedragen voor De Gouden Uil Literatuurprijs in Vlaanderen. Een grootletterboek van ‘Het vreemde kind’ verschijnt voorjaar 2005 bij uitgeverij Iris te Oirschot. Door de Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB) is de schrijfster gevraagd om het boek in te spreken op een cd, zodat mensen met een leeshandicap het boek kunnen ‘beluisteren’. De cd is gratis aan te vragen bij de CBB 0341-565499.

Extra:

Van onze verslaggever
THEO DE WITH

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

login